GIDA SEKTÖRÜNDE BARKOD VE EL TERMİNALİ KULLANIMI Firmalar satışlarını ve ürün takiplerini kolaylaştırmak hızlandırmak için barkod ve el terminali gibi teknoloji ve araçları kullanabilir. Günümüzde bilmiş olduğunuz gibi hemen her ambalajlı üründe barkod veya karekod gibi kayıtlı sistemlerin tanıyacağı basılmış araçlar mevcuttur. Bu barkod ve karekodlar ürünlerin fabrikadan çıkış, firmaya giriş-çıkış, tüketiciye giriş veya taşıma gibi işlem aşamalarında kullanılan çok önemli ve vazgeçilmez bir elemandır. Ürünlere ait barkod ve kare kodlar firmanın ön muhasebe veya el terminali sistemlerine bir kereye mahsus yüklenerek sınırsız bir şekilde kullanılmaktadır.
Aymet Yazılım’a ait ön muhasebe programları paketlerine göz atacak olursak; Aymet Kobi, Aymet Ticari Muhasebe ve Aymet Genel Muhasebe paketlerinde barkod ve el terminali kullanımı kullanıcıya kusursuz bir şekilde sunulmuştur. Bahsettiğimiz ön muhasebe ve genel muhasebe programları ürünlere ait barkodları oluşturup kaydetmede ve hatta bu barkodları yazdırma aşamasında da önemli bir rol oynar. Sadece Aymet Kobi programında temel bir paket olduğu için Barkod oluşturma ve Barkod yazdırma aşamalarına yer verilmemiştir. Bu ön muhasebe programında ürüne ait barkod sisteme kaydedilip okutulma aşamalarını kapsar.
Aymet Ticari Muhasebe ön muhasebe programını kullanan bir gıda toptancısı, yeni barkodsuz bir ürünün barkodunu ön muhasebe programında oluşturup yazdırır. Devamında ürünü ön muhasebe sistemine giriş yapar ve ürünü satışa hazır hale getirmiş olur. Satış aşamasında ürün kasada barkod okuyucular veya mağazada el terminali desteğiyle okutulup ön muhasebe programına ait fatura, irsaliye veya sipariş formuna yazılır. Sonuca göre satış, taşıma veya sipariş kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Gıda işletmeleri perakende satışlarında genellikle ürünlerini adet veya kilo bazında satmaktadır. Bazı gıda işletmeleri perakende satış ve toptan satışı bir arada yapabilmektedir. Bu durum firmanın çalışma prensibine göre değişebilir. Firma tespit etmiş olduğu ürünü adet, koli veya farklı çeşitli birimlerle satmak isteyebilir. Bu sebeple standart ve basit ön muhasebe yazılımlarında her ürünü her birimde farklı barkodlama ve birimleme ihtiyacı duyulmaktadır. Aymet yazılımlarına ait ön muhasebe ve genel muhasebe programlarında bu esneklik sağlanmış, ürünlerin tek bir stok kartı ile alış-satış birimlerinin ayrı ayrı çeşitlenip fiyatlanması aynı zamanda barkodlanması sağlanmıştır. Örnek olarak işletme, satacağı 0,5 LT su şişesini tek bir stok girişi ile 1 adet, 1 koli veya kendi belirleyeceği farklı bir birim ile satabilecektir. Buradaki hesaplama katsayı üzerinden çalışarak satış ve raporlama gibi işlemlerde kusursuz bir verim almayı sağlar.
Aymet yazılımlarına ait ön muhasebe programlarının gıda sektörlerine ait detayları sonraki yazılırımızda sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.